COS Design: McGregor Street Project

COS_TimTurner3029

The Macgregor Street project located in Malvern is another fine example of the work from COS Design. Within this project, the primary objective from the clients was to make the most of their outdoor space by creating outdoor living areas and extending the house into the garden. Secondly, they needed the design to fit in with the look of their new contemporary-style home.

Minimal, sleek and sophisticated lines were used to create symmetry from internal vistas; while a balance between hard and soft landscaping elements were crucial. Outlook from all rooms was considered, and features were incorporated to create visual interest from the main living spaces.

The design scope and brief included front yard, two courtyards, alfresco and pool zone, all of which had multiple aspects that set them apart from one another.

COS_TimTurner2993

The driveway has been blocked off by a row of 120mm rough sawn cypress soldiers. Three feature Acer palmatum’s sit in the front corner giving the front yard seasonal colour and privacy. Spaced bluestone steppers lead toward a floating timber bench which hovers in front of the boundary screening – adding a functionality aspect to the front design. The entry landing step is a ground terrazzo alpine white polished concrete with a circular cut out with feature plantings.

COS_TimTurner2968

In the northern courtyard a large low feature pond fills the space. A ground Alpine white concrete slab floats over the pond and contains a water hole in the corner from which a bubbler is positioned for effect.

COS_TimTurner2971

The pond has Cyperus prolifer rising from the centre, with bordering plantings that reinforce the Asiatic themes of the garden. A floating timber bench hangs off the house and crosses a strip bed within the concrete pad which is filled with Liriopes. The southern courtyard similarly has an Asiatic theme with a large Geetong filled with bamboo, the adjacent fence features a mirror strip with Asparagus ferns, Liriopes and more bamboo.

COS_TimTurner3004

In the alfresco area five feature posts that support the corner of the alfresco rise the polished concrete pad below and behind the circle bed of Cliveas. Hanging off the wall, a stunning stainless steel bench top with Electrolux integrated BBQ is hung from the formed concrete wall and seems to float over the rendered planter below.

COS_TimTurner3001

The charcoal rendered raised planter then extends for the entire length of the property and contains a mix of carefully selected planting combinations of asparagus ferns and plumb yews, magnolia teddy bears over chalk sticks and a Ficus hedge. The garden bed is backed by stained horizontal Screenboards creating a striking planter feature along the boundary.

COS_TimTurner3020

In the pool zone a raised floating ground alpine white sun deck wraps around a four sided wet edge spa finished in black glass mosaic tiles that rises from the white ceramic tiled pool below.

COS_TimTurner3032

At the eastern end of the pool a strip of mosaic tiles wrap up and over the wall. Within this strip a stainless steel C channel acts as a water feature for the pool. A timber sun deck frames the eastern edge of the pool are and gives added functionality to the space.


The short of it…

Who:  
COS Design
What:  
Landscape Design
Where:
Melbourne based. Designs nationally.
Contact:
www.cosdesign.com.au